Harmonica Mundi

 
comprehensive projects - with Valentijn Dijkmeijer
In an old Philips building, in a gallery and in the windows of the local newspaper, we were given the opportunity to show our work. It resulted in a huge spiral, displaying the musical system we use, connecting it to the city of Eindhoven and to the insects that produce all that buzzing sounds that fit in the harmonical mathematics according to Kepler.

The spiral was made of plywood, the little machines that were made to make the wings vibrate in the right frequency, were of copper and wood.
They buzzed all in their own frequency, randomly being switched on and off.

Harmonices Mundi, harmonieën van de wereld, is een boek van Kepler (1619). Hij ontwikkelde het concept van muziek als een wiskundig en geometrisch fenomeen. Hij was ervan overtuigd dat begrip hiervan inzicht zou geven in planetaire bewegingen, omdat hij veronderstelde dat er een hemelse-harmonische relatie was als onderliggende structuur.

insecten
Gedurende een maand in juli had ik honderden dode insecten verzameld, neergestort in Eindhoven. Ik had linosneden gemaakt van allemaal en op een dag begon ik door de microscoop naar hun verbazingwekkende vleugels te kijken. Dit resulteerde in een serie fotocollages en de ontdekking dat het zoemende geluid wordt geproduceerd door het klapperen van de vleugels.

De frequentie van het geluid is de frequentie van de vleugelslag. Een huisvlieg beweegt zijn vleugels 190 keer per seconde, wat resulteert in een Fis als zoemtoon. Dus, als Keppler gelijk had over de harmonie die de wereld produceerde als muzikale tonen, hebben we in onze steden al die insecten om voor achtergrondmuziek te zorgen en de wereld in evenwicht te houden.