Maria Kapteijns

grafiek – beeldende kunst 

De stad als super organisme

Natuurwetten toegepast op steden
Fysicus Geoffrey West heeft ontdekt dat eenvoudige, wiskundige wetten de eigenschappen van steden beheersen - dat rijkdom, criminaliteitscijfers, loopsnelheid en vele andere aspecten van een stad kunnen worden afgeleid uit één getal: de bevolking van de stad. In deze verbluffende presentatie op TED Global laat hij zien hoe vergelijkbare wetten gelden voor organismen, bedrijven en gedeeltelijk ook voor steden.

Like coral reefs, cities are complex ecosystems: three-dimensional physical bodies, a close fusion of organic and inorganic components. Analogous to individual organisms, each volumetric city ecosystem depends not only on internal exchanges but also on outside exchanges, relying on the latter for the provision of necessary energy/materials and for the disposal of unnecessary wastes.
Stan Rowe, The Ecology of Cities

Een reeks werken en een project waarin de stad wordt gezien als een superorganisme.

A comprehensive project
Het idee van steden als superorganismen blijft me fascineren en het zal een doorlopend onderwerp zijn. In 2011 kreeg ik de kans om te experimenteren met het concept in een verlaten Philips-gebouw, een voormalig laboratorium. Ik kon de muren en vloer gebruiken om een 3D mindmap te maken. Het bleek een impuls te zijn voor verder onderzoek, in plaats van een alomvattend project. Ik werkte samen met Inge de Neef (architect), Marijke van Overbeek (kunstenaar) en Valentijn Dijkmeijer (technische realisatie).