Maria Kapteijns

grafiek – beeldende kunst 

Passage

Dit is een reeks afdrukken die mensen afbeelden die achter elkaar lopen met variërende afstanden, dichterbij komen, daarna meer afstand nemen, en verder gaan met hun leven, met de route die ze begonnen zijn – wandelend en wandelend – gewoon doorgaan alsof we leven in een wereld waarin iedereen aan het afdrijven is.

De afdrukken die ik in 2018 maakte, 27 in totaal, vormen samen één afbeelding: een enorme processie van mensen. Sommigen zijn verkleed, alsof ze naar een verkleedfeest of carnaval gaan; sommigen slepen koffers met zich mee. Het is alsof de stad is veranderd in een decor, een theaterpodium waarop de bewoners optraden voordat ze allemaal van het toneel vertrokken.

Dit werk is geïnspireerd door een tentoonstelling in het Van Abbemuseum: Qiu Zhije toonde twee prachtige lantaarnrollen: een zeer oude en zijn eigen versie, beide afbeeldingen van scènes uit het dagelijkse stedelijke leven en mensen die het Lantaarnfestival vieren. Daarnaast werd ik ook beïnvloed door het Tapijt van de Apocalyps in Angers (Frankrijk), een 100 meter lang tapijt dat het laatste boek van de Bijbel afbeeldt. Dus mijn eigen rol of tapijt kreeg vorm met deze prachtige werken op de achtergrond. Een festival en de Apocalyps, gebaseerd op foto’s die ik maakte in Eindhoven tijdens het carnaval, een voetbaloverwinning (PSV werd kampioen) en Koningsdag. Allemaal festivals waarvoor mensen zich verkleden. De foto’s die ik ter inspiratie maak, maak ik altijd net buiten het feest zelf (de uren ervoor of erna; de straten op weg naar de ‘place to be’, zo ongeveer).