Uitwisseling Bulgarije

Uitwisseling Bulgarije
Als exposant ben ik in 2005 in contact gekomen met Lessedra Gallery in Sofia en als jurylid kwam ik in 2018 weer terug. Mét een extra missie voor Stichting Grafein nav ons thema voor Grafiek2019: Panta Rhei: ik wilde graag begrijpen hoe aangekeken werd tegen hedendaagse kunst in een geglobaliseerde wereld, in een land met zoveel veranderingen en zo’n sterke grafiek-traditie. Georgi Kolev – gedurende decennia al organisator van internationale grafiektentoonstellingen en met een warm hart voor Bulgaarse hedendaagse grafiek – was het startpunt, vervolgens hebben we rond mogen kijken op de academie, heb ik kunnen praten met grafici en docenten, hebben we musea en galeries bezocht. Hieruit is een verhaal naar boven gekomen, over iconen en daarin gebruikte beeldtaal die je soms herkent in hedendaagse kunst uit Bulgarije, over de kieren in het IJzeren gordijn die de Grafiekbiennales in het Oostblok maakten, over hoe kunstenaars de overgang van communisme naar markteconomie hebben beleefd.

Hieruit is een tentoonstelling voortgekomen, georganiseerd door Stichting Grafein ism Katja Rodenburg en een masterclass siligrafie, een druktechniek die in Nederland niet zo bekend is.

Expositie Bulgaarse studenten, de jongste generatie
Oktober 2022 kwam er een vervolg tentoonstelling: studenten van de twee academies in Sofia exposeerden grafiek in Utrecht bij Galerie Waterbolk. Deze jongste generatie is geboren 1989, opgegroeid in een tijd van globalisering.

Graphic Transformations

Jaarlijks maakt grafiekdocent en curator Snezhina Bisserova een tentoonstelling als deel van een onderzoek voor de Universiteit van Sofia, waarin ze hedendaagse tendensen in internationale grafiek aandacht geeft. Grafein is met mij als curator uitgenodigd voor een Nederlandse bijdrage aan de tentoonstelling in 2020 en in 2022.

In 2020 stond de tentoonstelling in het thema van grafiek en de computer, waarvoor ik getracht heb ons ‘Nederlandse’ verhaal boven water te krijgen, met name over de rol van landschappen en abstractie, om het toegankelijker en zo interessant mogelijk te maken voor de Bulgaarse kijkers. Deze tentoonstelling is wegens corona afgelast, er is wel een catalogus van verschenen.

Graphic Imagery
In 2022 was het thema Graphic Imagery –  Transformed RealityHet verwijst naar de verschillende individuele concepten, persoonlijke gezichtspunten, hedendaagse technieken en uitdrukkingsmiddelen in grafiek. Er is bij de Nederlandse presentatie gekozen voor werken met hedendaagse kenmerken zoals engagement en speelsheid, als ook conceptmatig en formeel werk. Ook is er gelet op een diversiteit aan gebruikte technieken.

Er is werk te zien van: Benita Mylius, Domenique Himmelsbach, Jeroen De Leijer,  Jurjen Ravenhorst, Lia Stouten, Marijn Dijkmeijer en Maria Kapteijns, Sigrid Calon en Véronique Driedonks.

 

De uitwisseling met bulgaarse kunst begon in 2005 met de Lessedra Gallery in Sofia. Dit initiatief, wordt in 2018 voortgezet onder Stichting Grafein's 'Panta Rhei' project. Het project onderzocht de impact van globalisering op Bulgaarse grafiek. Activiteiten omvatten interacties met lokale kunstenaars, academici en bezoeken aan musea en galerieën. Hoogtepunten waren tentoonstellingen in Utrecht (2022), masterclasses in siligrafie, en de deelname aan 'Graphic Transformations', georganiseerd door Snezhina Bisserova. Deze uitwisseling benadrukt culturele dialoog en artistieke innovatie. Meer informatie is beschikbaar op Grafein.nl